miércoles, 2 de junio de 2010

Projecte 1x1

Què és el projecte 1x1?

El projecte és el resultat de tres vectors:

  • La potència del format digital, que és el que ens porta el “vent de la història”. Format digital vol dir reduccions de preu, augment de funcionalitat, més facilitat d'accés, possibilitat de personalització, etc.
  • Baixos preus dels PCs portàtils: una finestra al món en el qual els nostres alumnes hauran de trobar el seu camí, que s’obre per un preu molt inferior al que aquests nois i noies gasten avui en telefonia mòbil.
  • Els llibres de text en format digital ja estan disponibles i a preus per alumne molt competitius. Això permet plantejar que els llibres de text, com a tals, siguin gratuïts per als alumnes (el cost de les llicències és a càrrec del Departament).

Existint les bases per fer el pas cap al format digital i poder disposar dels seus avantatges, els factors importants són dos: la preparació de les infraestructures i la preparació dels docents. Abans de plantejar aquests dos aspectes de forma generalitzada calen uns passos previs d’exploració en detall i l'entrenament del sistema.

Aquests passos previs són els que es s'han plantejat en el desplegament exploratori que s'està fent en el curs 2009-2010.L’objectiu és iniciar el projecte amb la participació d’uns 10.000 alumnes, preferentment de Primer Cicle de l’Ensenyament Secundari Obligatori, repartits en uns 200 centres distribuïts per tot Catalunya.

Es tracta d'una participació voluntària que es fa de forma col·laborativa: Centres i Docents, Associacions de mares i pares, Administracions municipals, Editorials i Empreses de tecnologia, poden fer les seves aportacions lliurement. L’èxit del projecte serà resultat del treball i de les aportacions de tots.

Com es planteja el projecte 1x1?

  • La combinació ordinador+llibre de text digital ja és equivalent en preu als llibres de text en paper.
  • L’ordinador no és només un recipient de continguts, com ho són els llibres de text, sinó una eina de treball i una finestra oberta a recursos il·limitats.
  • La pissarra interactiva com a eina per al professor millora la seva capacitat de guanyar l’atenció i de transmetre informació.
  • El llibre de text digital, en el format dels disponibles comercialment, no representa cap discontinuïtat amb respecte a la metodologia utilitzada avui per la majoria dels docents i alhora proporciona moltes eines per innovar.
  • La transició cap al model digital no ha representat fins ara especials problemesDades sobre utilització a desembre de 2009: 55 centres a Catalunya, 17 a la resta d’Espanya – 9.300 alumnes a Catalunya, 2.300 a la resta d’Espanya.
  • Es pot pensar per tant en un objectiu de gratuïtat dels llibres de text per la via de la utilització dels llibres en format digital i el que se’n diu model 1:1 (1 alumne – 1 ordinador).
  • Es fa un desplegament exploratori en el curs 2009-2010 amb el desplegament normal a partir del curs 2010-2011.

Objectius del projecte 1x1.

  • Convertir l’ordinador en l’eina personal de treball dels alumnes.
  • Proporcionar la gratuïtat del llibre de text a Catalunya basada en la utilització del format digital i el model 1:1 (1 alumne – 1 ordinador).
  • Subministrar la base per a l’educació dels alumnes en la “vida en un món connectat”.
  • Situar Catalunya en el grup de països capdavanters en l’ús de les TIC a l’educació.

Què en pensem del projecte 1x1?

Pensem que és una bona utilització sobretot de cara als alumnes, perquè així s'acostumen de cara al futur a treballar amb l'ordinador en totes les activitats que es fan a classe, i a la vegada es molt més fàcil per preparar els treballs per els docents. Com ja hem dit és una eina de futur a totes les escoles el fet de començar a trebaññar amb els ordinadors a classe, i pensem que està molt bé que el comencin a treballar en el projecte 1x1.

No hay comentarios:

Publicar un comentario